живот на марс?
+7
Chaki
Toci
zomG
J@N@
Боyана
Simon4e =)
ATA_xD
11 posters
Бркај работа :: Секојдневие :: Муабетење
Страна 1 of 1
живот на марс?
Микроорганизмите од вонземно потекло се одговорни за слојот метан околу планетата Марс, покажува најновото откритие на научниците на НАСА.
Научниците ова откритие го доживуваат како возбудлив нов доказ дека микроорганизмите од Марс уште се активни. Сепак, некои научници сметаат дека метанот околу Марс е произведен од вулканска активност, заборавајќи на фактот дека на Марс нема активни вулкани.
НАСА пронајде метан во истите области каде што беа регистрирани и облаците водена пареа. Научниците сметаат дека метанот како нус производ го испуштаат микроорганизмите наречени метаногени, кои наводно живеат во водата под подповршинскиот мраз.
Џон Мураи, член на Марс Експрес, европски тим за истражување на Вселената, верува дека мини Марсовците се наоѓаат во состојба на длабоко мирување и дека може да се вратат во живот. Тој пронашол грст докази за постоење на голем смрзнат океан под површината на Марс, во неговиот екваторијален дел, каде што едноставните облици на живот, како микроорганизмите, некогаш можеле да живеат.
„Метанот е продукт на биолошкиот процес. За да се најде метанот во атмосферата на таа планета, мора да постои негов обновлив извор“, изјави британскиот експерт за Марс, Колин Пилингер.
Според него, највпечатлив извор на метан се организмите.
„Ако најдете метан во атмосферата, морате да се посомневате дека под тоа некаде постои живот“, додава Пилингер.
Уште во 2004. година, европската сонда во орбитата околу Марс, Марс Експрес, сними траги на метан во атмосферата на планетата.
Научниците ова откритие го доживуваат како возбудлив нов доказ дека микроорганизмите од Марс уште се активни. Сепак, некои научници сметаат дека метанот околу Марс е произведен од вулканска активност, заборавајќи на фактот дека на Марс нема активни вулкани.
НАСА пронајде метан во истите области каде што беа регистрирани и облаците водена пареа. Научниците сметаат дека метанот како нус производ го испуштаат микроорганизмите наречени метаногени, кои наводно живеат во водата под подповршинскиот мраз.
Џон Мураи, член на Марс Експрес, европски тим за истражување на Вселената, верува дека мини Марсовците се наоѓаат во состојба на длабоко мирување и дека може да се вратат во живот. Тој пронашол грст докази за постоење на голем смрзнат океан под површината на Марс, во неговиот екваторијален дел, каде што едноставните облици на живот, како микроорганизмите, некогаш можеле да живеат.
„Метанот е продукт на биолошкиот процес. За да се најде метанот во атмосферата на таа планета, мора да постои негов обновлив извор“, изјави британскиот експерт за Марс, Колин Пилингер.
Според него, највпечатлив извор на метан се организмите.
„Ако најдете метан во атмосферата, морате да се посомневате дека под тоа некаде постои живот“, додава Пилингер.
Уште во 2004. година, европската сонда во орбитата околу Марс, Марс Експрес, сними траги на метан во атмосферата на планетата.
ATA_xD- БркајРабота VIP
- Број на мислења : 643
Местолокација : зад 7 планини 7 мориња 7 океани 7 реки 7 долини и 7 трафики
Поени :
Registration date : 2008-12-26
Re: живот на марс?
можада....можда и не!!
за на марс нз, ама негде во вселенава или во некој др сон4ев систем 100% има некаков живот
за на марс нз, ама негде во вселенава или во некој др сон4ев систем 100% има некаков живот
Simon4e =)- Деловен работник
- Број на мислења : 617
Местолокација : дома
Поени :
Registration date : 2009-01-11
Ххххх ма појма неам дур не видам!!! Хах
Боyана- Деловен работник
- Број на мислења : 578
Местолокација : Пред лаптоп џД
Поени :
верувам
J@N@- Мајстор
- Број на мислења : 218
Местолокација : зад трафиката
Поени :
Registration date : 2008-12-30
zomG напиша:J@N@ напиша:верувам
Немој не ме радуј .
Не верувам дур не видам.
Не верувај али јас вчера бев ќе ти дадам фотки ЛоЛ
Toci- Шеф
- Број на мислења : 418
Местолокација : Дома и кај Чаки од време на време хаха Лажам
Поени :
Registration date : 2009-01-06
Абе и можно е и не е можно така да луѓе...дур не видам со свои очи не верувам!!!
Боyана- Деловен работник
Поени :
Боyана напиша:Абе и можно е и не е можно така да луѓе...дур не видам со свои очи не верувам!!!
Де бее...Зашо вака ми праите...Па нели вчера ве носев,чеда мо(Ј)и.zomG напиша:Немој не ме радуј .
Не верувам дур не видам.
Нели бе запознав со тие од таму,другарчињата.
...
Chaki- Модератор
- Број на мислења : 1256
Држава :
Поени :
Registration date : 2008-12-27
Chaki напиша:Боyана напиша:Абе и можно е и не е можно така да луѓе...дур не видам со свои очи не верувам!!!Де бее...Зашо вака ми праите...Па нели вчера ве носев,чеда мо(Ј)и.zomG напиша:Немој не ме радуј .
Не верувам дур не видам.
Нели бе запознав со тие од таму,другарчињата.
...
-.- Чак ај нешо попаметно за темава...
Боyана- Деловен работник
Поени :
и јас мислам дека нема.....не веруем дур не видам со свој очи!!!
Зевзек- Модератор
- Број на мислења : 452
Местолокација : позади седум мориња,планини и седум трафики
Поени :
Registration date : 2008-12-25
абе има живот на марс.. ако не верувате ај ке одиме да ви покажам
LeKi- Администратор
- Број на мислења : 777
Местолокација : Куманово, Македонија
Поени :
Registration date : 2008-12-31
Кога ќе се вратам од таму ќе ти кажам, али сега за сега сум оптимист!!!
Konjot- Деловен работник
- Број на мислења : 544
Местолокација : Држава Ѓорче
Поени :
Registration date : 2009-01-04
Бркај работа :: Секојдневие :: Муабетење
Страна 1 of 1